طرح توجیهی خط تولید زغال شرکت نوین ابتکار صنعت
امروزه خرید و فروش زغال با تقاضا و استقبال بسیار زیادی مواجه میباشد و یکی از کسب و کار های پر سود محسوب میشود. لذا با بررسی شرایط و هزینه های لازم در طرح توجیهی خط تولید زغال ، این امکان برای سرمایه گذاران و علاقه مندان به راه اندازی این نوع کسب و کار فراهم میگردد تا با اطلاع کافی اقدام به خرید دستگاه و کوره زغال و همچنین راه اندازی خط تولید زغال نمایند.
ابتدا توضیحاتی در مورد نحوه تولید زغال، فضا، برق و انرژی مصرفی مورد نیاز جهت این کار خدمتتان ارائه میگردد.
مختصری از فرایند و نحوه تولید زغال
حداقل ظرفیت تولید دستگاه ما در یک شیفت کاری ۸ ساعته، روزانه ۶۰۰ کیلو زغال خالص میباشد. برای این میزان تولید، به یک تن و هشتصد بریکت زغال نیاز است و برای تولید این میزان بریکت نیز دو تن مواد اولیه لازم است. پس در یک شیفت کاری، دو تن مواد اولیه مصرف میشود تا یک تن و هشتصد بریکت زغال تولید شود.
بریکت ها پس از اینکه در واگن قرار گرفتند به داخل کوره منتقل میشوند. حدوداً بعد از ۲۴ ساعت از کوره خارج میشوند و خفه کن روی آنها قرار میگیرد.
با توجه به شرایط آب و هوا، ۲ تا ۳ روز خفه کن روی واگن ها میماند تا زغال گرمای خود را از دست بدهد. زغال ها بعد از اینکه سرد شوند، بسته بندی و مورد استفاده قرار میگیرند.
فضا و برق مورد نیاز – طرح توجیهی خط تولید زغال
فضای مناسب برای کمترین ظرفیت تولید دستگاه، ۳۰۰ متر در نظر گرفته شده است. ۲۰۰ متر فضای سر پوشیده و ۱۰۰ متر فضای باز یک فضای قابل قبول است. این فضا به نوع کوره نیز بستگی دارد.
اگر از کوره سنتی استفاده کنیم، ۱۵۰ الی ۲۰۰ متر فضای سر پوشیده و ۱۰۰ الی ۱۵۰ متر فضای باز لازم است. اما در صورت استفاده از کوره صنعتی به دلیل اینکه واگن و خفه کن حذف میشود به فضای کمتری احتیاج است و فضای باز میتواند به ۵۰ متر هم برسد.
سوخت مصرفی برای این کار بهتر است گاز باشد، در غیر این صورت با گازوئیل هم میتوان سوخت مورد نیاز را تامین کرد. انرژی متناسب با این فضا، برق ۳ فاز ۵۰ آمپر میباشد که برای سه دستگاه زیر به این میزان برق نیاز داریم.
دستگاههای مورد استفاده با انرژی برق
- دستگاه اکسترودر دارای موتوری با قدرت ۳۰ اسب بخار است. در حالت نرمال با توجه به نوع موتور، بین ۲۲ تا ۲۶ آمپر برق مصرف میکند.
اما در حالت فشار تقریبا ۴۲/۵ آمپر برق نیاز دارد. در این دستگاه از یک جفت المنت استفاده شده است و مقدار مصرف برق آنها نیز ۴ آمپر میباشد. - مکنده که موتور ۷/۵ و ۱۰ اسب دارد. در حالت عادی ۸-۷ آمپر برق مصرف میکند و در حالت فشار حدوداً ۱۵ آمپر برق نیاز دارد.
- دستگاه سرند به دو صورت ویبره و موتور میباشد. تفاوت این دو در آمپر برق و کیفیت الک کردن است. در سرند ویبره ای معمولاً ۲ آمپر و در سرندی که دارای موتور ۲ اسب است حدود ۱/۵ آمپر برق مصرف میشود. به طور میانگین این دستگاه بین ۱/۵ تا ۲ آمپر برق احتیاج دارد.
بر این اساس در مجموع برای یک کارگاه با ظرفیت تولید ۶۰۰ کیلو زغال در یک شیفت کاری، به برق ۳ فاز حداقل ۵۰ آمپر نیاز داریم.
در ظرفیت بالاتر دستگاه در یک شیفت کاری ۸ ساعته، یک تن و دویست کیلو زغال میتواند تولید شود. برای این میزان تولید نیاز است روزانه سه تن و ششصد بریکت تولید و چهار تن مواد اولیه مصرف شود.
فضای مناسب برای این ظرفیت تولید نیز، حدوداً ۳۰۰ متر فضای سرپوشیده و ۲۰۰ متر فضای باز برای کوره سنتی است. در صورت استفاده از کوره صنعتی میتوان فضا را به ۳۰۰ متر سرپوشیده و ۸۰-۷۰ متر فضای باز تبدیل نمود.
همچنین برق مورد نیاز برای این ظرفیت دستگاه، برق ۳ فاز ۱۰۰ آمپر میباشد. در این خط تولید از دستگاه مکنده و سرند با همان میزان مصرف استفاده شده و تنها یک دستگاه اکسترودر دیگر با مصرف ۳۰ آمپر اضافه میشود که در مجموع دو دستگاه اکسترودر، ۶۰ آمپر برق مصرف میکنند.
دستگاههای مورد نیاز – طرح توجیهی خط تولید زغال
تجهیزات و دستگاههایی که برای تولید زغال نیاز داریم، به طور کلی : دستگاه زغال، لوازم جانبی، لوازم یدکی، مواد اولیه و کورهها هستند.
مواد اولیه
مواد اولیه این کار، خاک اره به دو صورت خاک اره خشک و خاک اره مرطوب، پوست گردو و خاک زغال میباشد. برای خرید ۱۰ الی ۱۵ تن مواد اولیه حدوداً ۵۰ میلیون تومان هزینه لازم است.
لوازم جانبی
برای تهیه لوازم جانبی مثل آچارهای مورد نیاز، سیلندر، ماردون، المنت و … حدوداً از ۵ تا ۲۰ میلیون تومان هزینه لازم است.
کوره زغال
این کورهها در دو نوع سنتی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند:
کوره زغال صنعتی
کورههای صنعتی به صورت باکس و محفظه فلزی میباشند. این کورهها از لحاظ ضخامت به دو نوع تک جداره و دوجداره و به لحاظ ظرفیت به یک تن تا هفت تن چوب تقسیم بندی میشوند. کوره یک تن چوب معادل ۲ تن بریکت و کوره هفت تن چوب معادل ۱۴ تن بریکت تولید میکنند.
قیمت کوره یک تنی تک جداره ۵۵ میلیون تومان و کوره هفت تنی ۴۵۰ میلیون و ۵۵۰ میلیون تومان است. این قیمت بر اساس ضخامت و نوع کورهها متفاوت است.
اگر کورهها تک جداره باشند، به آجر کشی و قرار دادن مشعل زیر آنها نیاز دارند. همچنین در کورههای صنعتی نیاز به برق تک فاز و مشعل میباشد که سوخت مورد نیاز برای مشعل ها گاز یا گازوئیل است.
از مزیت های این کورهها میتوان به اشغال فضای کم اشاره کرد چرا که نیاز به پالت و خفه کن ندارند. اما در فرایند تولید زغال، کوره صنعتی حدود سه الی چهار روز درگیر میشود. به همین دلیل چنانچه از کوره یک تنی (۲ تن بریکت) با ابعاد ۱۲۵ در طول ۲ متر استفاده شود، برای یک شیفت کاری، حداقل ۳ الی ۴ کوره نیاز میباشد.
در نتیجه با توجه به قیمت کوره یک تنی و هزینه های آجرکشی، مشعل و … سرمایه مورد نیاز برای این کار، حدوداً بین ۲۵۰ میلیون الی ۳۰۰ میلیون تومان میباشد.
کوره زغال سنتی
کورههای سنتی با آجر و گل در محل ساخته میشوند. کوره سنتی به طول ۱ متر و ۲۰ سانت و عرض ۹۰ سانت است. ارتفاع آن نیز به صورت ضربی است که ارتفاع قسمت کوتاهتر ۱ متر و قسمتی که ضربی میشود ۱ متر و ۲۰ سانت است.
در کوره سنتی نیاز به هیج گونه سوختی نمیباشد. کوره سنتی به دلیل اشغال فضای بیشتر توسط واگن و خفه کن به فضای بیشتری نیاز دارد.
در فرایند تولید زغال، کورههای سنتی نسبت به کورههای صنعتی زمان کمتری درگیر میشوند و تنها ۲۴ ساعت برای این کار لازم است. اما به این دلیل که این کورهها فضای کمی دارند، باید به صورت جفت ساخته شوند. بر این اساس برای هر دو کوره، به اصطلاح یک بچه کوره در بالای آن ساخته میشود.
در نتیجه برای یک شیفت کاری، حداقل به ۴ کوره نیاز است تا بتوان با قرار دارن ۳ پالت، به تولید ۶۰۰ الی ۶۵۰ کیلو بریکت زغال رسید.
ساخت هر کوره سنتی تقریباً به ۲/۵ تا ۳ میلیون تومان هزینه نیاز دارد. برآورد سرمایه نهایی جهت این کار برای یک شیفت کاری، با احتساب ساخت ۴ کوره با هزینه حدوداً ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان و تجهیزات مورد نیاز از جمله پالت، خفه کن و جک پالت در مجموع کمتر از ۷۰ میلیون تومان میباشد.
پیشنهاد میشود از کوره سنتی استفاده شود چون هم هزینه آن کمتر است. هم در این کورهها فرایند تولید زغال راحت تر و قابل کنترل تر است.
دستگاه زغال
متعلقات و لوازم مورد نیاز دستگاه شامل موارد زیر میباشد که در ادامه جزء به جزء درباره آنها صحبت خواهیم کرد:
- اکسترودر ( سیلندر، ماردون، خورشیدی و یک جفت المنت )
- سیکلون
- سرند
- مکنده
- مشعل
- لوله جهنمی و لوله سینوسی
- پالت
- خفه کن
- دستگاه برش زغال
- آسیاب
- میکسر
- ترازو، فرقون، سرتاس، پارو
- تابلو برق
- جک پالت
- سیستم اسکرو مواد
- خط کانوایر برش مرطوب
شروع قیمت این دستگاهها از ۲۳۰ میلیون تومان میباشد.
اکسترودر
مهمترین بخش دستگاه و قلب اصلی کار اکسترودر است که دارای موتور ۳۰ اسب ۱۴۰۰ دور میباشد. این دستگاه روی میز قرار میگیرد و برای هندل کردن موتور به یک تابلو برق نیاز دارد.
- دستگاه اکسترودر شامل لوازم جانبی و مصرفی از جمله : المنت، سیلندر، ماردون و خورشیدی است که به توضیح آنها میپردازیم :
ماردون
یک قطعه مصرفی در دستگاه اکسترودر است که معمولاً نیاز به زاپاس و ترمیم دارد. کار این قطعه حمل مواد به سمت جلو میباشد. ابعاد ماردون معمولاً ۳۲ تا ۳۶ سانت است که هر شرکت یک ابعاد خاص برای این قطعه در نظر میگیرد. شرکت نوین ابتکار صنعت ماردون را با اندازه ۳۲ سانت تولید میکند.
سیلندر
قطعه ای مصرفی در سر دستگاه اکسترود است که المنت ها روی آن نصب میشوند. جنس این قطعه از آلیاژ نسوز چدن و ضد سایش است. سیلندر به مواد اولیه شکل میدهد تا به صورت بریکت در بیایند. این قطعه معمولاً بدون گارانتی و به زاپاس نیاز دارد که عمر آن ممکن است یک روز و یا شش ماه باشد.
المنت
المنتها نقش بسیار مهمی در دستگاه اکسترودر دارند و کارشان سوزاندن مواد اولیه است تا به صورت بریکت در بیایند. روی دستگاه اکسترودر دو عدد المنت نصب میشود. گرمای این المنت ها باید مسیر حدوداً ۳۵ تا ۴۰ سانتی سیلندر را پوشش دهد. گرما باعث میشود در این مسیر، مواد اولیه به واسطه فشاری که ماردون وارد میکند شکل بگیرند. المنتها اگر به هر دلیلی ضعیف یا قطع باشند و به دلیل حرارت پایین، سیلندر داغ نشود کیفیت بریکت پایین می آید و ترک میخورد.
خورشیدی
یکی دیگر از قطعات مصرفی داخل اکسترودر خورشیدی است که رابط بین سیلندر و گلدانی میباشد. خورشیدی همانطور که از اسمش پیداست حالت پنج پر دارد. این قطعه باعث میشود حجم داخل گلدانی که ماردون در آن قرار دارد تنگ تر شود، مواد اولیه فشرده شده و وارد سیلندر شود.
لازم به ذکر است اکسترودر میتواند روی سرعت دستگاه و تولید تاثیرگذار باشد. سرعت تولید دستگاه نیز روی کیفیت بریکتی که تولید میشود موثر است. هرچه سرعت پایین تر باشد کیفیت بریکت بالاتر میرود چرا که تراکم بیشتری پیدا کرده است.
عوامل موثر در سرعت دستگاه و تولید زغال
سه عامل روی افزایش یا کاهش این سرعت نقش دارد که عبارت است از :
۱- مواد اولیه
خشک بودن یا مرطوب بودن مواد اولیه و تراکم چوب میتواند تعیین کننده میزان و سرعت تولید باشد.
۲- ماردون
گامهای ماردون در تعیین میزان و سرعت تولید بسیار موثر است. هرچه گامهای ماردون کمتر باشد زمان تولید نیز کمتر خواهد بود و بالعکس.
به عنوان مثال اگر ماردون با طول ۳۲ سانت که ۸ گام دارد، بجای آن ۷/۵ گام داشته باشد، زمان تولید از ۲۶ ثانیه به ۲۲ ثانیه تغییر میکند. اگر ۸/۵ گام داشته باشد ۲۶ ثانیه به ۳۰ ثانیه نیز خواهد رسید. زمان ۲۲ ثانیه سبب کاهش کیفیت زغال و بالای ۲۸ ثانیه تراکم وکیفیت زغال را بالا میبرد.
در واقع هرچه مواد اولیه دیرتر از اکسترودر خارج شود شاهد کیفیت بالاتر بریکت خواهیم بود. اما از طرفی هرچقدر این زمان بالاتر باشد از نظر اقتصادی به صرفه نیست. به همین دلیل سرعت نرمال و ایده آل برای اینکه مواد اولیه تبدیل به بریکت شود ۲۲ تا ۲۸ ثانیه میباشد.
در بحث صادرات زغال معمولاً تولید کنندگان میتوانند برای تولید یک بریکت ۷۰ سانتی زمان ۲۲ تا ۳۰ ثانیه را نیز در نظر بگیرند.
۳- فولی و تسمه دستگاه
ابعاد فولی در دستگاه اکسترودر یکی دیگر از عواملی است که روی سرعت تولید دستگاه اثرگذار است. هرچه ابعاد فولی در موتور کوچکتر باشد سرعت بالا میرود.
سیکلون
موادی که برای خشک شدن درون خط میچرخند، به داخل سیکلون ریخته و در آن ذخیره میشوند. این کار باعث میشود مواد اولیه کمتری هدر برود.
ارتفاع سیکلون تقریبا ۳ متر و ۴۰ سانت و عرض آن ۱۲۰ سانت است. این ابعاد، ابعاد مناسبی برای ذخیره مواد اولیه میباشد اما ثابت نیست و میتواند تغییر کند.
سرند
کار سرند الک کردن مواد است. به این گونه که دانه های درشت بالا میمانند و دانه های ریز داخل خط خشک کن میروند. معمولاً روی سرند یک آهنربا قرار داده میشود که اجسام سخت و فلزی را جذب کند. با این کار از ورود مواد آهنی به داخل خط و آسیب رسیدن به سیلندر و ماردون جلوگیری میشود.
مکنده
مکنده در خط خشک کن و بین سرند و سیکلون قرار دارد. کار این دستگاه به واسطه موتور ۷/۵ یا ۱۰ اسبی که دارد، حمل مواد از سرند به سیکلون است.
مشعل
برای اینکه بخواهیم رطوبت بار را بگیریم به مشعل با ظرفیت ۳ به ۵ نیاز است. با حرارت و گرمای حدوداً ۸۰ درجه رطوبت مواد اولیه گرفته میشود.
لوله جهنمی و سینوسی
لوله سینوسی معمولاً با گالوانیزه یا آهن ساخته میشود. گالوانیزه به دلیل داشتن پیچ و مهره و عدم قرار گرفتن در معرض حرارت مستقیم، فرسوده نمیشود و عمر بالایی دارد. متراژ نرمال این لوله بین ۱۴ تا ۲۰ متر است.
احتمال اینکه مواد اولیه در مسیر گیر کند وجود دارد و وقتی لوله سینوسی با گالوانیزه باشد به راحتی میتواند مواد را تخلیه کند. در جابجایی ها هم به راحتی میشود لوله سینوسی را باز کرد و در جای دیگری آن را بست.
لوله جهنمی در معرض حرارت بیشتری قرار دارد، به همین دلیل دارای ضخامت بیشتری نسبت به لوله سینوسی است. ضخامت این لوله بین ۲ تا ۳ میل میباشد، زیر سرند قرار میگیرد و سرند مواد اولیه را به داخل این لوله میریزد.
پالت
پالت یک سازه فلزی به طول ۱۱۰، عرض ۷۵ و ارتفاع ۹۰ سانت است. بریکتها روی پالت قرار میگیرند و به داخل کوره میروند.
بسیار مهم است که ضخامت نبشی های آن ۶ به ۸ میل باشد. چرا که اگر نازک یا ضعیف باشند حرارت داخل کوره سریعتر از بین میرود و بریکتها حالت خود را از دست میدهند.
برای انجام کار حرفه ای در یک شیفت کاری، ۴ تا ۱۵ عدد پالت نیاز میباشد.
خفه کن
خفه کن دارای ابعاد ۸۰×۱۲۰ و ارتفاع ۱ متر میباشد. بهتر است جهت استقامت و عمر بیشتر با ورق ۲ میل ساخته شود. وزن آن نیز تقریباً ۸۵ کیلو است که توسط دو نفر به راحتی قابل جابجایی است.
دستگاه خفه کن روی پالت قرار میگیرد و مانع ورود اکسیژن به زغال میشود، در نتیجه زغال ها سرد میشوند. برای سرد شدن زغال حدوداً دو روز زمان لازم است.
دستگاه برش زغال
دستگاه برش دارای یک موتور ۲ اسب و یک مکنده برای جذب گرد و غبار به خود میباشد. به صورت تک اپراتور و دو اپراتور است. قیمت این دستگاه به تک تیغ یا دو تیغ بودن آن بستگی دارد.
آسیاب
کار آسیاب تنها خرد کردن و ریز کردن مواد اولیه زغال و بریکت است. وقتی بریکتهای زغال خراب میشوند، دور ریخته نمیشوند و میتوانند مجدد با آب رقیق شوند و به دستگاه خشک کن منتقل شوند.
میکسر
از میکسر برای تولید زغال حبه ای استفاده میشود که ترکیب خاک زغال و چسب است و ابعاد مختلفی دارد.
ترازو، فرقون، سرتاس، پارو
- برای این کار نیاز داریم به فرقون جهت جابجایی مواد اولیه.
- کاربرد سرتاس برای انتقال مواد اولیه از سیکلون به داخل اکسترودر است.
- از پارو برای انتقال مواد به سرند استفاده میشود.
- ترازو برای بسته بندی نهایی مورد استفاده قرار میگیرد.
تابلو برق دستگاه
تابلو برق میتواند تنها برای اکسترودر استفاده شود. یا به صورت اتومات و یا دستی به تمام خط ها مثل سرند، مشعل و مکنده وصل شود. روی تابلو برق ترموکوبل نصب میشود تا نشان دهد اگر مشعل، دما را به حدی که مد نظر است رساند، مکنده و سرند روشن شود.
جک پالت
برای حمل و نقل پالت از جایی که اکسترودر است به داخل کوره و از کوره به بیرون از جک پالت استفاده میشود. جک پالتها از ۱/۵ تن تا ۳ تن موجود هستند که با توجه به مصرف نرمال آن بهتر است ۳ تن باشد.
همچنین به دلیل وجود حرارت مستقیم روی چرخ های جلو لازم است این چرخ ها تعویض و فلزی شوند. کار جک پالت بسیار مهم است و اگر به هر دلیلی مشکل داشته باشد زغال داخل کوره مانده و پودر میشود.
سیستم اسکرو مواد
سیستم اسکرو برای حمل مواد اولیه مثل خاک اره، پوست گردو و خاک زغال از سیکلون به اکسترودر یا از روی زمین به سرند بکار میرود. این سیستم معمولاً به طول ۳ و ۴ متر میباشد.
خط کانوایر برش مرطوب
خط کانوایر برای تولید زغال حبه ای و زمانی که مرطوب است مورد استفاده قرار میگیرد و به صورت نوار نقاله میباشد. هنگامی که زغال از اکسترودر خارج میشود و به صورت مرطوب است، به وسیله برشی که روی این خط نصب است، به ابعاد مورد نظر برش میخورد.
تمامی تجهیزات مورد نیاز جهت راه اندازی خط تولید زغال حدوداً ۴۰۰ میلیون تومان میباشد. شرکت نوین ابتکار صنعت در فروش های ویژه، این تجهیزات را با قیمت کمتر و با تخفیف ویژه در اختیار مشتریان خود قرار میدهد.
پیشنهاد ما به شما سروران گرامی
با توجه به نکاتی که در طرح توجیهی خط تولید زغال خدمتتان ارائه گردید. در صورتی که تصمیم به ایجاد کسب و کار در این حوزه را دارید، شرکت نوین ابتکار صنعت با بیش از ۲۰ سال تجربه در زمینه تولید زغال و دستگاه زغال آماده آموزش و ارائه مشاوره به علاقه مندان و سرمایه گذاران می باشد.
شما سروران گرامی میتوانید جهت خرید دستگاه زغال و دریافت مشاوره رایگان از طریق راههای ارتباطی، با کارشناسان ما در شرکت نوین ابتکار صنعت در تماس باشید.
اطلاعات تماس و آدرس نوین ابتکار صنعت
آدرس دفتر مرکزی :
تهران – اتوبان رجائی جنوب – بعد از پل ۶۰ متری شور آباد – نرسیده به جاده واوان – پلاک ۷۳
مشاوره با کارشناسان ما برای اطلاع از قیمت دستگاه زغال
چت در واتساپ WhatsAPP
آدرس کارخانه نوین ابتکار صنعت :
تهران – کهریزک – بعد از پل ۶۰ متری شورآباد – جنب پست بانک – پلاک ۷۳
موقعیت کارخانه نوین ابتکار در نقشه گوگل